WOLVENPLEIN

Onze inzending voor een tender van het Wolvenplein in Utrecht. Samen met de Universiteit Utrecht (UU) hebben we een voorstel gemaakt waarbij het uitgangspunt is om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de huidige staat van de monumentale gebouwen aan het Wolvenplein. We willen de structuur handhaven en alleen de meest recente verbouwingen vervangen door nieuwbouw. Het geheel van het complex zal bestaan uit een combinatie van onderwijsfuncties, publieke ruimtes en een (meer besloten) woongebouw. Dit geeft een mooie combinatie van enerzijds de rust van het wonen en anderzijds de reuring van de (Universiteits)stad. Samengevat in de thema’s ‘OPEN, SAMEN, EIGEN’ De drie monumentale gebouwen aan het Wolvenplein krijgen op de begane grond publiektoegankelijke functies. Deze worden door de buurt en de stad gebruikt, maar vanzelfsprekend ook door de gebruikers en de bewoners van het complex.

  • Locatie Utrecht
  • Programma University College Utrecht
  • Opdrachtgever University College Utrecht - Wijngaarde Beckers & Verhoeven
  • Status Inzending
  • Samenwerking VOID Interieurarchitectuur

Door het huidige souterrain in te zetten als onderdeel van een nieuw overdekt onderwijsplein, creëren we twee ontsluitingsprincipes. Voor de studenten en onderwijsfuncties uitkomend op het overdekte
plein. Ter plekke van de huidige voordeur in het middelste gebouw de entree van het woongebouw, de voordeur van de bewoners. Hierdoor ontstaat een scheiding van gebruikers en kunnen de bewoners ook ’s avonds veilig naar huis en is het onderwijsplein gesloten.